Mentőgyakorlat a Jávorkúti-víznyelőbarlangban

Jávorkúti gyakorlat 1.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat rendes évi tavaszi mentőgyakorlatát 2008. június 07-08-án a Bükk hegységben tartotta. A tábor helyszíne a Bolhási-rét volt, ahol már péntek délután megkezdődött a táborállítás. Az este érkezőket már két felállított nagy katonai sátor fogadta. A barlangi akció helyszínének a Jávorkúti-víznyelőbarlangot választottuk, mivel itt még nem volt mentőgyakorlat, csak régen a bejárati szakaszból egy mentés. A barlang hazánk egyik jelentős barlangrendszerének, a Bolhási-Jávorkúti-víznyelőbarlangnak a része, és alkalmas arra, hogy az egész tagságot megmozgató akció helyszíne legyen. 

Még este Berecz Laci és Pataki Dénes leszálltak a barlangba, hogy a befolyó víz mennyiségét ellenőrizzék (rossz idő esetére volt engedélyünk a Szepesi-barlangra is B terv gyanánt).

Szombaton reggel korai ébresztő után gyors eligazítás, majd készülődés. A feladat: egy feltételezett baleset sérültjének felszínre szállítása a Jávorkúti-víznyelőbarlang végponti szifonjától.  Már kilenc óra előtt néhány perccel elindult az első két csapat a barlangba (Nagy András Balu, és Kis Péter Pepe vezetésével), a szűkületek tágítására, több helyen ugyanis nem fér át a hordágy. Ezeken a helyeken korábban a feltáró kutatók már bontottak. A végponton Dr. Temesvári Péter vezetésével az első csoport tagjai a sérült szakszerű hordágyba csomagolását gyakorolták, közben Zentay Petiék kiépítették a telefont a végpontig, majd 14 óra 05 perckor indult el a hordágyszállítás a felszín felé, Szabó Dénes vezetésével.

A bejáratnál felállított vezetési pont folyamatos kapcsolatban állt a barlangi telefonos csapattal, akik mindig közvetlenül a hordágyszállítók előtt haladtak. A felszíni vezetési pont táborral való kapcsolatát hasábrádiókkal oldottuk meg, így a váltócsapat és az élelmezéssel foglalkozók is pontosan tudták, mikor kell készenlétben lenniük. A Cseppköves-folyosóban sajnos a tágítások ellenére sem fért ki a hordágy csak úgy, hogy a merevítő léceket kivettük belőle. Délután öt órakor az egyes hordágyszállító csoportot leváltotta a kettes csoport a Luna-teremnél, nekik délelőtt Dr. Szabó György a felszínen sebkötözési gyakorlatot tartott. Váltás történt a hírközlésben is, Gyovai László (Kovi) csapata tekerte tovább a telefondrótot a felszínre. A bejárati aknasor húzórendszerét eközben Szikszai Laciék (Doki) kiépítették.

Jávorkúti gyakorlat 2.

Az időjárás napközben gyönyörű volt, panaszra nem lehetett okunk. A Rókafogó szűk hasadéka nehéz feladatot adott a transzportálásban, majd az ezt követő Cső-folyosóban voltak a szállítás talán legnehezebb percei. Császár Csaba (Csaszi) ügyesen irányította a második csapatot, végül este tíz után pár perccel felszínre ért a sérült. Ezzel pontosan egy időben megnyíltak az égi csapok: hatalmas záporeső hullott, melynek intenzitása közel negyven perc után kezdett csak alábbhagyni.

A fáradt mentőket finom pörkölt várta vegyes körettel a táborban (köszönjük Bolvári Áginak, Bocinak és kedves párjának), Maucha Gergőt pedig születésnapja alkalmából egy torta, 40 gyertyával! A barlangban Szabó Leó fényképezett, a képeket már este a sátorban megtekinthettük (reméljük nemsokára itt a honlapon is). Vasárnap reggel ismét szép időben a barlangi mentőgyakorlat értékelése, elsősegély-, majd technikai továbbképzés zajlott, mialatt a konyha ismét kitett magáért: boronatárcsán sült kolbászok, szalonnák, krumpli készült. Délután táborbontás, este kicuccolás a József-hegyen, ezeket a logisztikai feladatokat Egerland Zoltán (Yorki) vezényelte. Kedden a felszerelések karbantartása zajlott.

A gyakorlatot Horváth Ricsi országos vezetőnk, és Kucsera Marci felügyelte. Az akción összesen 53 fő vett részt, ebből a barlangban 43 fő dolgozott. Köszönöm mindenkinek a munkáját!

Hegedűs András (Juju)
A gyakorlat barlangi szakaszának vezetője

(Fotók: Maucha Gergely)

 

Keresés