Zsólyomi Zsolt (Frédi) elment...

2017 fredi1Sajnos nem váratlanul, de szomorúan kell tudomásul vennünk, hogy Zsólyomi Zsolt barátunk, akit mindenki csak Frédi néven ismert, nincs többé.

Barlangász pályafutását a 90-es évek elején kezdte, beiratkozott egy az MTSz által szervezett technikai tanfolyamra. Látványos technikai fejlődésen ment keresztül, és a barlangászat vált életének talán legfontosabb tevékenységévé.

Elsősorban túrák, expedíciók szervezésével foglalkozott az FTSK oszlopos tagjaként, és sok nagy európai barlangba jutott le magyarok között elsőként. Különösen a magashegyi, komoly nehézségű barlangok bejárásában volt úttörő szerepe, expedíciókat szervezett az ausztriai Schwersystem barlangjaiba, az ugyancsak ausztriai Schneeloch-ba, az olaszországi Monte Cavallóba, oszlopos tagja volt a Gortani-teamnek, járt a Jean Bernard-barlangban, a Pierre Saint Martin barlangban, és sok Róma környéki olasz barlangban is.

 

Az expedíciókban általában a legnehezebb feladatokat vállalta, akár a be- és kiszerelésben, akár a felszerelés szállításában a csoport komoly hasznát vehette hatalmas lelkesedésének, erejének és állóképességének. 1993-ban egy Rose Gyurival párban a negyedik helyen végeztek az Első Pireneusi Játékok nemzetközi barlangversenyén két francia és egy belga csapat után.

Anyagilag is támogatta a barlangi expedíciókat, kutatásokat, valamint a BMSz-t, sok barlangba beépült felszerelés eredetileg az ő tulajdona volt. Aktív tagja volt a BMSz-nek is, korábban vezetőségi tag volt. Ő volt a kulcsember azokon a szűk helyeken, ahol egyedül kellett megemelni egy-egy testesebb sérültet.

Tavaly ősszel ünnepelhettük volna 50-edik születésnapját, de ez már megromlott egészségi állapota miatt elmaradt. Halála végtelenül megrázó és igazságtalan.

Frédiről bővebben ide kattintva olvashatsz

Keresés