In memoriam Rajko Bračič (1964-2013)

2013. november 3-án, vasárnap reggel mindenkit megdöbbentett Rajko Bračič, a Szlovén Barlangi Mentőszolgálat elnökének korai haláláról szóló hír.

Rajko Bračič (1964-2013)Rajko 2010-től volt a szervezet elnöke.

A meglepetés és a szomorúság volt az első érzelmi reakcója mindazoknak, akik ismerték és dolgoztak vele. Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért kellet ilyen fiatalon távoznia. Rajč, ahogy közeli barátai hívták, váratlanul halt meg, amikor visszaérkezett a Molička Peč-en tett látogatásáról. Ez az a barlangrendszer, amelyet 2004 óta társaival együtt folyamatosan kutatott, de távozásával ez a munka nem fejeződik be.

Rajko 1984-ben kezdett barlangászni a velenjei Koroško-Šaleški jamarski klub Speleos – Siga keretein belül. 1988-ban kapcsolódott be a barlangi mentésbe, miután elvégezte a Poljče-ben tartott barlangi mentő tanfolyamot. 1995 óta volt aktív tagja a Szlovén Barlangi Mentőszolgálatnak.

 A barlangokkal kapcsolatos ars poeticaját a saját szavai foglalják össze legjobban:
“Amíg nem találkozunk vele, el sem tudjuk képzelni, hogy milyen titkokat rejtegetnek a barlangok. Amikor elsőként jutsz be egy járatba, amikor magával ragad a teljes sötétség, a béke, a nyugalom és a felfedezés mindent elsöprő érzése, amikor egy új barlangot vagy egy új járatot találsz –akkor érted meg igazán.”

Rajko barlangbanA barlangász klubjában az évek során Rajko elnök, titkár, gazdasági vezető, kutatás- és túravezető volt. Egyszóval ő volt a klub motorja akár a barlangokkal kapcsolatos munkában vagy a saját barlangjának tekintett Huda luknja-ban. Számos barlangász expedíciót szervezett és vezetett más országokba is, köztük Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába, Montenegróba, Macedoniába, Szerbiába, Bulgáriába, Franciaországba és Olaszországba. A szlovéniai függetlenségi harcokban is aktívan részt vett, amikor a Huda luknja-i hegyszorost védte.

Az évek alatt Rajko bőséges tudást halmozott fel és sokféle barlangász pozíciót töltött be. Ennek során volt barlangász, barlangi mentő, mentő csoport vezető, akció vezető, barlangász és barlangi mentő oktató. A Barlangi Mentőszolgálatnál eltöltött évei alatt tagja volt a Szlovén Barlangász Szövetség elnökségének és nyolc évig a Barlangi Mentőszolgálat gazdasági vezetői posztját töltötte be. 2010 óta ő volt a Szlovén Barlang Mentőszolgálat elnöke.

RajkoMiután másodszor is elnöknek választották, azt mondta: “Bízva abban, hogy jó munkát végzek, kész vagyok folytatni ezt a munkát. Az eredmények sok területen megfigyelhetők és a felénk megnyilvánuló bizalom mind a Barlangi Mentőszolgálat vezetésének, mind a barlangi mentőknek szól. Tudatában vagyunk, hogy a Szolgálat minden karsztkutató számára fontos és annak, hogy munkánk hatással van az ő tevékenységükre.” Rajko számos mentőakcióban és a gyakorlatok nagy részén részt vett úgy Szlovéniában, mint külföldön. Egyike volt a Szlovén Polgárivédelmi Hatóság és a Barlangi Mentőszolgálat oktatói által a Dél-kelet Európai Katasztrófa Felkészülési és Megelőzési Kezdeményezés keretei között megvalósult nemzetközi barlangi mentőgyakorlatok kezdeményezőinek és szervezőinek.

OktatásonSzámos barlangászt és barlangi mentőt oktatott mind a klubjában, mind a Barlangi Mentőszolgálatban kezdőktől a barlangi mentő oktatókig. Vezetése alatt számos megoldhatatlannak tűnő barlangi mentő feladatot sikerült megoldani.

Lefordították és kiadták a Barlangi Mentés Kézikönyvét, legális keretek között oktatják a barlangi mentőket a szűkületek robbantásos tágítására, nagy csoport barlangi mentőt a sürgősségi sebesült ellátásra és eredményesen lebonyolították az Európai Unió által támogatott Proteus projektet, amely megerősítette a Barlangi Mentőszolgálat nemzetközi helyzetét, különösen a volt Jugoszláv köztársaságokban.

Rajko fáradozásai számos Hazai és külföldi elismerésben részesültek. Számára a legértékesebbek a Szlovén Barlangász Szövetség Arany Embléma díja (2006), a bronz fokozat (2002, 2004), az ezüst fokozat (2008) és a Polgári Védelem Arany Embléma díja (2012), valamint a szerbiai és montenegrói barlangi mentőszolgálatok támogatásának és fejlesztésének elismerése volt.

Rajko soha nem fogyott ki a jövőre vonatkozó tervekből és ötletekből. Sajnos ezeket már nem tudta megvalósítani, ahogy a Molička peč feltárását sem tudta befejezni.

Rajč egy igazi vezető, nevelő, példakép, munkatárs és jóbarát volt.


Ljubljana, 2013. november 6.
Szlovén Barlangi Mentőszolgálat
(fordította: Hegedűs Gyula)

 

 

Keresés