Siklóernyős mentés Tardoson

A fán rekedt ernyős mentéseA tavasz visszavonhatatlan kezdetét nem csak a hóvirágok virágzása jelzi számunkra, hanem az is, hogy az eget ismét birtokba veszik a siklóernyősök. Idei első siklóernyős mentésünkre április 24.-én került sor. 

A Barlangi Mentőszolgálathoz csütörtökön a déli órákban érkezett a megkeresés, melyben egy szerencsétlenül járt siklóernyős kért sürgős segítséget. A pilóta Tardosbánya Gorbatető starthelyről hajtott végre gyakorló repülést. A rövid repülést követően a pilóta a leszállóhely megközelítése folyamán végrehajtott manővere rövidre sikerült, és pár tíz méter híján nem érte el a biztonságos leszálló területet. A fára szállást sérülések nélkül úszta meg, azonban a kupola felakadt a lombkoronára, és a pilóta a földtől 8-10 méter magasan rekedt.
 
A Barlangi Mentőszolgálat 5 fővel érkezett a helyszínre. Helyszínre érkezésünk után 15 perccel a bajba jutott pilóta már biztonságban, a földön volt.
A repülős ernyőjének kiszabadítása azonban továbbil egy órát vett igénybe. A pilóta szerencsére semmilyen sérülést nem szenvedett el, csak a több óra várakozás jelentett problémát.
 
A hazaúton meglátogattunk a Tardos Malomvölgyi hekk sütőt is, ahol 2002-ben Hegedűs András tagtársunk egy barlangnapi rendezvény különszámaként egy vendég torkában megakadt szálkát távolított el a hekksütő és természetesen a sérült legnagyobb megelégedésére.
 
Fotó: Adamkó Péter
 
 
 

Keresés