Légimentők az Alsó-hegyen

2024 also hegy helikopter 2Csütörtök reggel egy cseh barlangkutató mentése zajlott az Alsó-hegyen. Az Alsó-hegy barlangjait nem csak a magyar barlangászok generációi kutatják, hanem több évtizede végeznek kutatást aterületen cseh barlangkutatók is. Munkájuk gyümölcseként több információnk, pontos térképeink vannak számos alsó-hegyi barlangról. Több barlangban értek el sikeres továbbjutást, és 2022-ben ők tárták fel az egyelőre 11 méter mély Éves-zsombolyt is. Csapatuk munkájának összefoglalását érdeklődéssel olvassuk évről évre, és nagy érdeklődéssel forgatjuk a cseh és angol nyelven is kiadott monográifájukat az Alsó-hegyről.

Ezévi expedíciójuk táborát a komjáti Jég-barlang mellett állították fel, innen kiindulva végezték kutató túráikat idén is.

Csütörtök reggel egy cseh kutatót társai súlyos állapotban találtak a sátrában. Minden előzetes jel nélkül alalkult ki hirtelen nála egy súlyos, életveszélyes állapot, melyet tábori körülmények között nem lehetett uralni. Miután egyértelművé vált, hogy sürgős orvosi ellátásra, sürgős mentésre lesz szükésge segítséget próbáltak kérni. A pontos geolokációs adatokat is nyújtó Életmentő applikáció a mobil hálózat lefedettségének hiányában nem működött, és telefonon is csak nagyon nehezítetten tudtak kommunikálni a 112 központi segélyhívó szám diszpécserével.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese azonnal felvette a kapcsolatot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal. A Természetvédelmi Őrszolgálat terepjáróval elindult az OMSz mentőegységével az Alsó-hegyre. Ezalatt a BMSz Gömör-Tornai Területi Egységünk barlangi mentői is készenlétbe helyezték magukat, hogy szükség esetén azonnal tudjanak segíteni a terepjáróval is nehezen megközelíthető terepen a beteg felszíni transzportjában. A beteg egészségügyi státuszáról kapott legfrissebb hírek és a természetvédelmi őrök javaslata alapján a mentést koordináló szakemberekelindították a Légimentők Miskolcon állomásozó mentőhelikopterét.

2024 also hegy helikopter 1


A helikopteres egység koordinálásában nagy segítséget jelentett, hogy a csütörtöki nappali műszak során Temesvári Péter, a BMSz orvosa éppen egy másik légimentő egységgel dolgozott, és a rádión érkező hírek kapcsán értékes információkkal tudta segíteni kollégáit. Szintén szerencsés véletlen, hogy a miskolci helikopter paramedikusa, Böszörményi Péter barlangász múlttal és releváns helyismerettel bír, nem mellesleg a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesületének barlangi mentője.
A Légimentők elindulása időpontjában kérdéses volt, hogy a helikopter mennyire tudja megközelíteni a csehek táborát – le tudnak-e szállni az erdős terepen valahol, vagy csak távolabb, a Szabó-pallagi ház közelében lesz erre lehetőségük. A cseh tábor tagjai nagyon hamar rendet tettek egy közeli tisztáson, kidőlt ágakat, fákat vittek arrébb, és olyan jelzéseket raktak ki, amit a helikopter személyzete láthatott. Ezidő alatt a természetvédelmi őrök a Szabó-pallag melletti, opcionális leszállóhelyet tették rendbe.
Szerencsére a Jég-barlang melletti leszállás sikeres volt, és a légimentők gyorsan el tudták kezdeni a súlyos állapotú kutató ellátását. A magas szintű orvosi ellátást követően helikopterrel a miskolcra a BAZ Vármegyei Központi Kórházba szállították, ahol a vizsgálatok után megkezdték kezelését.

Szeretnénk köszönetet mondani a Légimentőknek, az Országos Mentőszolgálat és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek cseh kutatótársunk mentésében végzett rugalmas koordinálásában, a gyors és magas szintű orvosi ellátásában nyújtott teljesítményükért.

2024 also hegy helikopter 3
A teljes magyar barlangász közösség nevében szorítunk Pavel barátunk, kívánjuk mielőbbi felépülését és reméljük, hogy mihamarabb viszont láthatjuk barlangokban, barlangász táborainkban.

 

Keresés