Nemzeti minősítő gyakorlatot szervezett az FKRMSZ

FKRMSZ minősítő gyakorlatA BMSz felkérést kapott, mint a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet (FKRMSZ) tagszervezete, hogy az FKRMSZ Nemzeti Minősítő Gyakorlatán vegyen részt 6 fővel (3 pár). A felszerelés összepakolása a Kötéltechnikai Mentés Irányelvei alapján, mint minimum követelményként történt. A tapasztalataink és lehetőségeink alapján kötélből a javasolt mennyiségnél 100 méterrel (+25%), „mentő pelenkából” 1-el többet, valamint egyéb kiegészítőket málháztunk (láncfűrész, stb..).

A szituáció: Pest északi részét erős földrengés rázta meg, a mentésre az FKRMSZ-t risztják.

Riasztás: A riasztást csütörtökön reggel, 5.11 kor kaptuk. A 6 fős BMSZ csapat a kívánt időre (8.00) a Ferihegyi úti bázison megjelent.

Regisztráció, eligazítás: A BMSz a KECS (Katasztrófa Elhárítási Csoport) után másodikként regisztrálta magát. Az eligazítás előtt végignéztük a teremben lévő, az FKRMSZ eddigi eseményeiről készült tablókat. A képek kb. 1/3 - ¼-én szerepelt BMSZ tag…

Lebonyolítás: Az első feladatunk egy leomlott lépcsőházban felhatolni a legfelső szintre, oda feljuttatni 2 főt a Jászberényiektől a kutyáikkal együtt - akikkel már 2005-ben Lentiben jól együtt dolgoztunk - mivel az információk szerint a felső szinten sérült van. A választott módszer mesterséges előmászás akkumulátoros fúrógéppel. Még a mászás ideje alatt kaptuk a riasztást, hogy egy másik kárhelyszínen egy sérülthez kell leereszkedni. Ez olyan szinten osztotta volna meg a csapatot és a felszerelést, hogy az a feladatok ellátását hátrányosan érintette volna, ezért a másik feladatra a tartalékban lévő KECS-et riasztották. Miután a kutyás keresők végül nem találtak sérültet a kutatott területen, visszavonultunk, a kutyákat és gazdáikat leengedtük, majd elkezdtünk kiszerelni. A kiszerelés végén utórengés volt, így az épületet azonnal el kellett hagynunk. Az utórengés elmúltával a bent hagyott felszerelést összegyűjtöttük.

Ezután kaptuk a riasztást az épület mögötti résznél egy aknába esett sérülthez. A hely szűke miatt a hordágy használata nem volt lehetséges, ezért a sérültet KED mellény mentőbeülő segítségével emeltük ki. Végül a Vizsgabizottság Elnöke (Jackovics Péter) tájékoztatta a jelenlévőket a sikeres vizsgáról.

 

További részletek és képek ITT a katasztrófavédelem honlapján.

 

Keresés